Oświadczenie Zarządu Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka ws. artykułu atakującego prof. Marka Safjana

29.07.2021

Warszawa, 29.07.2021 r.

Oświadczenie

W związku z publikacją 28 lipca 2021 r. w Gazecie Polskiej artykułu atakującego prof. Marka Safjana z pogwałceniem wszelkich standardów etyki i rzetelności dziennikarskiej oraz zwykłej ludzkiej przyzwoitości, Helsińska Fundacja Praw Człowieka wyraża stanowczy sprzeciw wobec tego rodzaju praktyk medialnych.

Są one elementem trwającej od kilku lat kampanii oszczerstw wobec sędziów i niezależnych sądów, krajowych i międzynarodowych.

Prof. Marek Safjan jest jednym z najwybitniejszych polskich prawników, o niekwestionowanym autorytecie zarówno w Polsce, jak i za granicą. Jego dotychczasowa praca naukowa, działalność społeczna i służba sędziowska stanowią dowód oddania idei praworządności, demokracji i ochrony praw człowieka.

Panie Profesorze – prosimy przyjąć wyrazy naszej solidarności.

W imieniu Zarządu HFPC

Maciej Nowicki